A hétvégén Hajdúszoboszlóra látogattunk el, ahol Európa legnagyobb fürdőkomplexuma található. Rendhagyó módon nem autóval közelítettük meg az üdülőhelyet, hanem motorral. A haverom, Frici nemrég szerezte meg a motoros jogosítványát, így muszáj volt vinnie egy körre a kétkerekűjével.

Frici, mint friss sofőr, legszívesebben a motor jogosítvány megszerzésének részleteiről beszélt. Nagyon élveztem az utat, valamint a barátom beszámolóját is.

motor jogosítvány

A haverom elmondása szerint a motoros jogosítványoknak négy típusa van: AM, A1, A2, és a legmagasabb az A. Frici az A1 kategóriájú jogosítványt szerezte meg. A közeljövőben szándékában áll egy nagyobb fokozatú motoros jogosítványt is megszerezni, azonban a motorozásban nagyon fontos a fokozatosság elve. Ennek értelmében nem ajánlott egyből az egyik legnagyobb motorra ülni, mivel nem valószínű, hogy egyből biztonságosan tudja kezelni a kezdő motoros. Ezzel szemben ajánlott lépésről-lépésre váltani az egyre nagyobb gépekre. Ezáltal remélhetőleg elkerülhetők a balesetek. Sajnos rengeteg olyan motoros hajt az utakon, akik nem tudnak uralkodni a járgányuk fölött, mivel nincs elég rutinjuk hozzá.

Frici a KRESZ vizsgát is szóba hozta, amin szerencsére hamar túlesett. A felkészülést otthonról, online végezte el, mivel a mai motoros iskolákban már erre is van lehetőség.

A gyakorlati vizsga már nem ment ilyen könnyen, mivel sokkal több felkészülést, koncentrációt, ügyességet igényel. Mindemellett oda kell figyelni arra is, hogy az idődet jól oszd be, mivel Magyarországon rendelet szabályozza, hogy március és december között szüneteltetni kell a gyakorlati vizsgáztatást, illetve a gyakorlati vizsgára való felkészülést is.

A harmadik és egyben utolsó megmérettetés a motor jogosítvány megszerzéséig a forgalmi vizsga. Ezáltal lehet megtanulni, hogy hogyan kell biztonságosan közlekedni mind a városi, mind az országúti forgalomban.

Az elsősegély tanfolyam persze szintén feltétel, amennyiben ez az első jogosítványod, amit meg szeretnél szerezni.

A motor jogosítvány megszerzésének menetét tehát teljes egészében megismertette velem Frici. Az út során nagyon megtetszett nekem is a motorozás, így a hétvége után komolyan elgondolkodtam rajta, hogy nekem is bele kellene vágnom a motor jogosítvány megszerzésébe.