A családommal igyekszünk minden évben eljutni valahova nyaralni, még ha nem is külföldre, de legalább idehaza eltölteni egy kis időt valahol pihenéssel. Két állásban húzom az igát egész évben, a nejem is dolgozik a két gyerekünk nevelése mellett – néha egészen elcsodálkozom rajta, hogy még nem váltak elhanyagolt utcagyerekké. De egy szülő, ha akar, akár csodákra is képes. Szóval a lényeg, hogy a feleségem is és én is rendesen kivesszük a részünket mind munkából, mind otthonvezetésből, már amennyire otthonnak lehet azt nevezni. Mert sajnos albérletben lakunk, fiatalként gyakorlatilag nincstelenek voltunk, mikor összejöttünk és közös életet kezdtünk, és ez az a sarkalatos pontja a közös kis világunknak, ami még megoldásra vár. Szerencsére a főbérlőnk végtelenül türelmes és toleráns ember, zokszó nélkül tudomásul vette, hogy mi két gyermekkel bérelnénk ki a lakását. Máshol előfeltétel a gyermektelenség, de itt hála az égnek ez nem okozott problémát. Ennek ellenére nem tettünk le arról a tervünkről, hogy saját fészket szeretnénk, de ez eddig váratott magára.

Tavaly nyáron Hajdúszoboszlóra esett a választásunk, úgy gondoltuk, hogy az élményfürdő nekünk is, a gyerekeknek is teljesen megfelel majd. Szolnokon lakunk, így a 4-es főúton gond nélkül odaértünk másfél óra alatt – ez pont az a lélektani határ, amit a lurkók is kibírnak nyavalygás nélkül. Legalább erre az egy hétre félre tudtuk tenni a gondjainkat. Persze, van eladó lakás Szolnok környékén, még a város belsejében is akadnak ígéretesek, de azért az, hogy a szabadidőnk tetemes részét ingatlanhirdetések bújásával töltjük, elég kimerítő. A sikertelenség már csak a hab a tortán, így maximálisan megérdemeltnek éreztem ezt a kis kiruccanást.

A szállásunk pont olyan volt, mint amilyennek a hirdetésben leírták: szép, rendezett és kényelmes. A fürdő is csodálatos volt, egyetlen percig sem unatkoztunk, mindig találtunk valami újat vagy olyasmit, amit érdemes újra és újra kipróbálni. A gond csak az volt, hogy akármennyire próbálkoztam, a gondjaimat akkor sem tudtam teljesen magam mögött hagyni. Még ha át is éltem önfeledt pillanatokat, akkor is folyamatosan ott gomolygott súlyos felhőként a gondolataim fölött a lakásvadászat. Egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni a ténytől, hogy ha véget ér ez a csodás hét, akkor továbbra sem a saját lakásunkba, hanem csak egy bérleménybe fogunk “hazatérni”. A feleségem próbált győzködni, hogy felejtsem el erre a kis időre, de képtelen voltam rá.

eladó lakás szolnok

Az utolsó nap délutánján történt, hogy a büfében üldögéltem, egy pohár hideg sörrel a kezemben, és elmélázva néztem, ahogy a két gyönyörű gyermekem és a nejem a vízben lubickolnak. Valószínűleg látszott rajtam, hogy valami nincs rendben, mert egy szimpatikus férfi egyszer csak leült velem szembe és megszólított. Mindenek előtt közölte: bár idegenek vagyunk, de képtelen volt nem észrevenni, hogy egész héten búsongtam, amikor nem a családommal voltam éppen. Mondtam neki, hogy igaza van, de azt azért nem gondoltam volna, hogy ennyire látható a külvilág számára is. Bár hangsúlyozta, hogy tulajdonképpen semmi köze hozzá, de azért megkérdezte, mégis mi bánt ennyire. Dióhéjban elmondtam neki a helyzetemet, erre a térdére csapott, felnevetett és visszakérdezett, hogy tényleg csak ennyi? Ezt egy kicsit rossz néven vettem, nem gondoltam volna, hogy egy ilyen empatikusnak tűnő belépő után így leszólja a gondjaimat. De aztán folytatta: előző évben ő is pont ugyanebben a cipőben járt, mint mi, de rájött, hogy ha jó helyen kezd el keresgélni, akkor nagyobb eséllyel jár sikerrel. Kérdezte, hogy ismerem-e a nextapro.hu-t, én pedig mondtam neki, hogy nem. Azt javasolta, hogy mindenképpen írjam fel magamnak és nézzek utána, mert nagyon kevés az olyan részletes és igényes apróhirdetésoldal, mint az említett. Ha eladó lakás kell Szolnok környékén, akkor szinte biztosra veszi, hogy eredményes leszek, ha itt is körbenézek. Ő is ezen a remek oldalon találta meg előző év vége felé a lakását, és ez az első nyaralás, hogy a fiával ténylegesen otthonról indultak el.

E kis találkozás annyi energiával töltött fel, hogy szinte izgatottabb voltam hazaúton, mint a kölykök. Alig vártam, hogy hazaérjünk és elkezdhessek böngészni a számítógépemen. Szinte még ki se csomagoltunk, én már a hirdetéseket bújtam, és azt kell, hogy mondjam: igaza volt a furcsa idegennek! Egyik felkínált lakás jobb volt, mint a másik, ráadásul a nextapro.hu-n előre lehet jelezni a hirdetőnek, ha szeretnénk még egy kicsit alkudni az árból. Egy hónappal később el is kezdtünk nézelődni, ingatlanokat megtekinteni, októberre pedig már a banki ügyek is el voltak rendezve, és költözhettünk a rég áhított családi fészekbe. Azóta többször eszembe jutott, hogy mi lett volna, ha a feleségemre hallgatok, és feledve minden búmat-bajomat belevetem magam a felszabadult pancsolásba? Az az ember talán sosem ült volna oda hozzám, és még mindig azon törném a fejem, hogy hogyan találhatnám meg az áhított első saját lakásunkat.