Múlik az idő. A gyerekek felnőnek. Kikerülnek az iskola biztonságos öleléséből és valamit kezdeniük kell magukkal. Azok szerencsés helyzetben vannak, akiknek a szülei valami vállalkozást futtatnak, mert egyenes út vezet a biztos munkához, bár az biztos, hogy sokkal nagyobb nyomást tudnak ott érezni a gyerekek, hogy megfeleljenek, túlszárnyalják az elvárásokat, mint egy multinál például. Robi barátom is hasonló cipőben járt. Nekik egy szállodájuk volt. Mindig is azt szerette volna, hogy ő vegye majd át apjától a főnökséget, de ahhoz még nagyon sok munkával és új innovatív ötletekkel kellet meggyőzni édesapját. Makacs egy ember az apja, nem lesz könnyű őt meggyőzni az alkalmasságról, az meg még megnehezíti, hogy a fia és nagyobbak az elvárások. A tanulmányait is ennek tudatában végezte Robi. Mindig velem beszélt erről a témáról, mert jó ötleteket tudtam adni, vagy legalább gondolat csírákat, amikből remek dolgok születtek.

A szállodájuk nagyon igényes, jól karban tartott volt, a fekvése pedig gyönyörű. Zöldkörnyezet fogta közre az épületet. Sokszor megszálltam ott és az ellátásra nem volt okom sohasem panaszkodni.

Az egyetemi évek után valami még se ment rendjén és nagy veszélybe került a vállalkozás. Rettentő sok lett a rezsi és nem termelték ki a vendégek, mert megcsappant a látogatottság. Róbert apja kérte fiát, hogy segítsen, mert ha ebből nem lábalnak ki, akkor el is veszthetik a szállodájukat. A felerősített marketing mellett még valami igazán innovatív ötlettel szeretett volna előrukkolni, hogy lenyűgözze az apját. Itt jöttem én a képbe, elújságolta a helyzetet és egy jó sör mellett elkezdtünk tanakodni, hogy még is mitévő legyen. Én épp egy elég környezettudatos lánnyal voltam együtt, akitől csak azt hallgattam, mennyire kizsigereli az emberiség a földet és először a nagy vállalatok, vállalkozásoknak kéne változtatni, a környezettudatos gondolkodáson, hogy a kis embereknek felnyissa a szemét. Ebből indulva ajánlottam, hogy mi lenne, ha az egész szállodát vagy csak egy részét megújuló energiával látnák el. Láttam, hogy megcsillant a szeme a barátomnak és felkiáltott, hogy: Napelem!

A napelem telepítése a szállodára egy olyan befektetésnek képzeli, ami hosszú távon az energiafogyasztást nagymértékben csökkenti, mellesleg sokkal jobb színben lehet feltüntetni hirdetésekben egy olyan szállodát, ami környezetbarát! Mindezek mellett esztétikus is a tetőre szerelt napelem panel. Már csak az apját lesz nehéz meggyőzni, hogy a napelem árak teljesen megtérülnek az évek alatt.

Pár hét múlva megint összeültünk és mondta, hogy az öreg teljesen odavolt az ötletért, és gondolkodás nélkül nyúlt a tartalékokhoz, hogy az újításokat végrehajtsa az épületen!

Alig várom, hogy ha majd kész lesz, már én is élvezhessem a megújuló energia nyújtotta luxust!