Manapság mindent el lehet intézni a neten. Azok a vendégeink, akik több, mint 10 napra érkeznek hozzánk, gyakran szokták kérni a recepción, hogy vegyünk nekik autópálya matricát hazafelé, mert elfelejtették. Ilyenkor persze kissé tanácstalanul állunk a helyzet előtt. Mindent a vendégért, ez a mottónk, szóval megtesszük, és megvásároljuk nekik a kért matrica típust – általában online, emailes visszaigazolással.

Aztán persze, mikor megvan, és megnyugodott a vendég is, mindig tájékoztatjuk róla, hogy az autópálya matrica sms -ben is megvásárolható.

Sokan nem tudnak róla, hogy smsben is lehet venni, de akiknek esetleg rendelkezésükre áll mobil adatforgalom, azok egy applikáción keresztül is megvásárolhatják. Igen, van ilyen is, autópályamatrica vásárló alkalmazás. Nem olyan köztudott, hogy az autópálya matrica sms és online formában is kiváltható. Sokan még mindig a benzinkutakon állnak sorba érte, pedig sokkal egyszerűbb módja is lenne.

Ráadásul sokkal jobb online vagy sms-ben megvásárolni. Elvileg nem szabadna előfordulnia, de velem egyszer megesett, hogy az autópályán lefényképeztek, hogy nincsen matricám. Pedig volt, éves megyei. Ez az egész decemberben történt, mire megkaptam a bírságot, már új matricát vettem, a régi blokkját pedig sajnos nem tartottam meg olyan sokáig. Így nem tudtam igazolni, hogy valójában akkor volt arra a szakaszra érvényes autópálya matricám.

Az alkalmazásbeli és az sms útján történő vásárlásokkal meg lehet előzni az ilyen helyzeteket. Ha az alkalmazásban vásároltam volna, vagy e-mailes visszaigazolást kaptam volna, akkor bizonyíthattam volna, hogy volt matricám. Sajnos, akkor még ezekről a lehetőségekről nem tudtam, és amilyen szétszórt vagyok, el is hagytam a blokkomat.

Ez éppen elég tanulópénz volt ahhoz, hogy egy életre megtanuljam: ha veszek valamit, akkor annak mindig el kell tenni a blokkját, vagy úgy kell megvenni, hogy annak lehetőség szerint nem elhagyható vagy kitörölhető nyoma maradjon.

Az internetes, illetve sms vásárlás különösen hasznos, mivel könnyen és gyorsan elintézhető az egész. Nem kell sokat gondolkozni, nem kell sehova sem elmenni. A telefonom úgyis majdnem mindig a kezemben van, így ez a legegyszerűbb megoldás, bármit is szeretnék vásárolni.

Sokan abszolút nem is tudják azt sem, hogy meddig érvényesek a matricák, melyik szakaszokért kell fizetni, és pontosan hol vannak a megyehatárok.

Az alkalmazásban ezt is meg lehet nézni, így a nyaralók fel tudnak készülni és meg tudják tervezni, melyik szakaszok használatával érdemes eljutniuk a céljukhoz, és melyik típusú matrica a szükséges számukra. Például lehet, olcsóbban megússzák, hogyha nem 3-4 megyei matricát, hanem egy országosat vesznek.

Az utazások alkalmával is kulcsfontosságú a tervezés akkor is, ha nem külföldre utazunk, hanem belföldön maradunk. Az aktuális díjszabásokat, a szakaszokat, azok hosszát, az érvényességeket, mindent érdemes az autopalyamatrica.hu oldalán, vagy a hivatalos alkalmazásban megnézni, hogy ne érje meglepetésként az embert egy későbbi csekk, amiért olyan szakaszát használta az autópályának, ami díjköteles.

Vannak 10 napos, havi, éves megyei matricák is, ezek közül kell minden esetben megvásárolni azt, ami a mi utazásunkhoz szükséges, és akkor nem érnek meglepetések a nyaralásunk után. Itt minden tudnivaló fel van tüntetve és aki esetleg nem tudja, hogy melyik járműkategóriába tartozik az övé, az is könnyen boldogul, mert még ehhez is van táblázatuk.

Arra viszont figyelni kell, hogyha úgy veszünk matricát, hogy utalással fizetünk, akkor a matrica csak akkor érvényes, amikor az utalásunk megérkezik, és nem akkor, amikor elindítottuk azt. Erre sokan nem figyelnek, és rengeteg büntetés lesz a vége.

Olyan sokat kérdeztek már meg minket a vendégek az autópálya matricákról, hogy lassan már egészen a szakértőjük leszek.