A barátommal első közös élményként egy hajdúszoboszlói utazást terveztem. Már akkor, az elején feltűnhetett volna, hogy tele volt rossz ómennel már a szervezés is, mert alig találtam vendégházat, vagy egyáltalán valami szállást a városban.

Mikor végre megtaláltam egy mind a kettőnk számára megfelelő szállást, még nem sejthettem, hogy milyen további kalandoknak nézünk elébe. Egyébként, ha nem mondtam volna még, a barátom egy igazi motoros. Olyan, aki mindenhová motorral megy, még a mi kisvárosunk utcáit is a hatalmas Hondájával koptatja.

Mindehhez annyira elszánt és annyira bátor a motorozásban, hogy nem is mertem megmukkanni, mikor ismertette velem az útitervet, mivelhogy Hajdúszoboszlóra is motorral készült indulni. Pedig akárhogy is vesszük, Budapestről Hajdúszoboszlóra eljutni nem éppen leányálom, még talán autóval sem. Mondjuk ezt én nem igazán érezhetem át, mivel még autót sem vezettem soha. Ezért aztán nem is akartam a falra festeni az ördögöt, hanem inkább mosolyogva pakoltam össze a cuccainkat, amiket aztán szakszerűen helyeztünk el a motoron, és neki is vágtunk az utazásnak.

Az első pofon körülbelül 50 kilométer után jött, mikoris a barátom megállapította, hogy valószínűleg valami kiszakította a hátsó guminkat. Gumi hiányában pedig nincs más teendő, mint a hátra arc, vagyis a visszafordulás Budapest irányába.

Mikor aztán hosszas szállásegyeztetések után egy hét múltán újra útnak indultunk, már az én szerelmem előtt is volt egy megtapasztalás. Mondjuk az övé sokkal kellemesebb volt, mint az enyém, vagyis a szállásadókkal való hadakozás.

Márton, a barátom ugyanis megtalálta a motorgumi forgalmazók non plus ultráját, a www.motortire.hu személyében. Az történt ugyanis, hogy a szégyenletes hazakullogásunk után elhatározta, hogy ez még egyszer nem ismétlődhet meg vele. Rendesen felkészíti a motort minden eshetőségre. Egy motoros haverja ajánlotta neki a motortire.hu-t. Amikor közösen felkerestük a honlapjukat, a www.motortire.hu-t, valóban mind a ketten nagyot néztünk. Motorgumik széles választéka tárult a szemünk elé. Annyira sokféle és megannyi típusú motorra való, hogy Marci be is vallotta, hogy hirtelen nem is tudja mi lenne a legmegfelelőbb. Aztán nekem köszönhetően észrevettük, hogy a két oldalon elhelyezkedő függőleges menüsor egyik oldalán, pontosan a jobb oldalin motormárkák szerint is lehet válogatni a motorgumik között. A bal oldali megoldás, ami egyből a motorgumik közt enged válogatni, már tényleg azoknak ideális, akik némiképp már képben vannak azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit is szeretnének.

Ahogy rákattintottunk a Honda motorokra vonatkozó motorgumis választékra, csodás választékot találtunk. A legjobb minőségű gumi márkák, úgymint a Dunlop, a Continental, a Bridgestone és Michelin cégek modelljeit találtuk meg. A páromnak elég nagy fejtörést okozott, hogy a szuper jók közül egyet válasszon ki, de végül is dűlőre jutott. Egy roppant egyszerű rendelési folyamat után körülbelül két nap múlva meg is érkeztek hozzánk a várva várt új abroncsok.

Mindegyik gyönyörűnek, vadonatújnak tűnt, Marci mégis szomorkásan vakarta a fejét. Utólag bevallotta, hogy még soha nem szerelt föl-, vagy le motorgumit. Ez lenne neki az első alkalom. Természetesen én azonnal intézkedtem róla, hogy ne valósuljon meg ez az első alkalom. A motortire.hu weboldalát böngészgetve ugyanis azt találtam, hogy egy előre egyeztetett időpontban lehetőség van a motorgumik beszereltetésére is. Emellett a honlap szerint a beszerelésekre még pluszban fél éves garanciát is vállalnak. Kaptam az alkalmon, és pár nap múlva Marci egy haverjával már indulhatott is a csodálatos, új gumiabroncsokkal és a motorjával egyetemben a motortire műhelyébe. Később Marci elmesélte, hogy a műhelyben azt is megtudta – ami még a honlapon is kinn van -, hogy még azokat a motorgumikat is beszerelik, amelyeket nem náluk vásároltak. Ez ám a jófejség csúcsa! – állapítottuk meg mind a ketten.

A motortire.hu weboldalán arról is tudomást szereztem, hogy mikor válik igazán szükségessé a motorgumik vizsgálata, esetleges cseréje. A honlap szerint a motorgumik elöregedése egy jelentős tényező a cserét illetően, emellett szerepet játszhat az abroncsok tönkremenetelében az úgynevezett “hibás kopás”, amely a rossz beállításokból adódhat, valamint magának az abroncsnak vagy a szelepnek a sérülése is jelentős szerepet játszhat abban, hogy a motorgumik annyira tönkremenjenek, hogy a történet motorgumi cserével végződjön.

Ezen túlmenően úgy döntöttem, hogy egy kicsit kiokosítom magam motorgumi témában. Ennek érdekében próbáltam minél több cikket, információt elolvasni a www.motortire.hu oldaláról. Az egyik nagyon tanulságos cikk arról szólt, hogy mire is érdemes odafigyelni, egyáltalán érdemes-e valakire hallgatni motorgumi tesztekkel kapcsolatban. A cikk végső konzekvenciája az volt, hogy bár rengeteg motor márka, motoros újság és honlap szívesen csinál teszteket, és az eredményeket lelkesen le is hozzák, mégiscsak az a legmérvadóbb, hogyha az általunk ismert motoros társaink véleményét kérjük ki, akik valós hús-vér emberek, ugyanúgy járják az utakat, akárcsak mi. A testközelből, valós élményeken alapuló, tapasztalati véleményeknél ugyanis nincs értékesebb.

Arra a hasznos információra is rátaláltam, mely szerint nemcsak a gumiabroncs beszerelésekre vállalnak garanciát, hanem magára a motorgumikra is – nem kevesebbet, mint 12 hónapot.

Emellett megtudhattam azt is, hogy létezik olyan is, hogy slick motorgumi. Bár a cikk azt fejtegette, hogy nem szegénységi bizonyítvány, ha valaki még nem hallott erről a gumifajtáról, hisz ez elsősorban a versenyszerűen motorozók számára lehet ismerős. Egyedül a 18-as gumik nem ismerete lehet egy kissé ciki, hisz motoros barátnőként nem ismertem azt a gumi fajtát, ami az egyik legnépszerűbb hazánkban. Jellemzőjük, hogy a teljes felületen érintkeznek a talajjal, vagyis jól tapadnak a kanyarokban, valamint a sebességük is kiváló.

A honlapon tovább böngészve rájöhettem, hogy lehetett volna egy sokkal egyszerűbb útja is annak, hogy rátaláljunk a megfelelő motorgumikra. A motortire honlapjára tévedve ugyanis éppen csak a szememet nem szúrta ki az az egészen szembeötlő, nagy, sárga felület, ami a motortire honlapjának az egyik legzseniálisabb húzása. A mini űrlapon ugyanis a motor márkáját, kategóriáját és egyéb hasznos tudnivalókat bepötyögve pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy a motorunk számára mi a legoptimálisabb motorgumi választás.

A honlap mellett a motortire még egy youtube csatornát is működtet, ahol rövid, szórakoztató és hasznos tartalmakkal várják a motor rajongókat.

A sokféle csatorna, termékválaszték és szolgáltatás mellett az csak még tovább növelte a szememben a motortire presztizsét, mikor lesasoltam a honlap alján egészen eldugva (nem is értem, hogy ezt miért nem rakják inkább a kirakatba?) az Árukereső.hu “Megbízható bolt” matricáját. Lehet, hogy ez pár embernek nem sokat mond, de a tudatos vásárlók nagyon is tisztában vannak ennek a matricának a jelentőségével.

Mindent egybevetve, teljesen egyértelmű, hogy egy professzionális csapatot találtunk a motortire.hu személyében. Utólag csak sajnálhatjuk, hogy nem előbb találtunk rájuk.