Tavaly végre megnyitottuk a kis panziónkat, ahova egész évben szeretettel fogadunk vendégeket. A férjemmel együtt pattant ki a fejünkből az ötlet, amikor örököltünk egy egész nagy házat telekkel és tanakodtunk, hogy mit kezdjünk vele. A ház két emeletes és hat szobás, így tökéletesen alkalmas volt arra, hogy két apartmant alakítsunk ki a két emeleten. Konyha eredetileg csak az alsó szinten volt, úgyhogy a felsőbe is telepítettünk egy kisebb konyhahelyiséget. A fürdőszobák szerencsére mindkét emeleten adottak voltak, csak takarítás és kisebb felújítások voltak szükségesek. Beszereztünk még két ágyat a szobákba és kicsit kicsinosítottuk az összes helyiséget. Szerencsénk volt, hogy a ház jó állapotban maradt ránk, így nem volt vele sok dolgunk, a ki szállodát elég hamar meg tudtuk nyitni.

A gyerekeink már iskolásak, mi pedig tudtunk pár nap szabadságot kivenni, hogy a panzióval foglalkozzunk, úgyhogy iskolaidőben szépen el is tudtunk intézni mindent. Szépen érkeznek is már a vendégeink. Az energiaellátás kapcsán napelemek beszerzése a terv, mert hosszú távon így fogja igazán megérni. Az internet segítségével belefutottunk egy pályázatba, ami éppen kapóra jött: egy napelem rendszer pályázat vállalkozások részére. A pályázat pontos megnevezése a “Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel”. Ugyanitt megtalálható a lakossági energiahatékonysági hotelprogram is, aminek a keretein belül 0%-os hitelből vásárolhatnak napelem rendszert magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek. Az összeget szinte mindenre lehet fordítani, ami energiahatékonyabbá teszi a magyar otthonokat. Ez egy nagyon jó kezdeményezés, ami a környezetvédelmet és a hosszú távú spórolást is támogatja.

Nekünk most a vállalkozásoknak szóló napelem rendszer pályázatra irányult a figyelmünk, mert ugyebár a panziónkra vállalkozásként tekintünk. A napelempalyazatok.hu-n tájékozódtunk a részletekről. Ez egy hitel és támogatás kombó, ami minimum 1,5 millió és maximum 50 millió forintnyi összegű vissza nem térítendő támogatást, valamint kedvezményes kamatozású kölcsönt nyújt a hazai vállalkozások részére. A lakossági és a vállalkozásoknak szánt napelem rendszer pályázat célja ugyanaz: a régi, elavult épületek, lakóházak energiahatékonyságának javítása, energetikai minőségének javítása. A pályázat összegét lehet fordítani napelem rendszerek és napkollektorok, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és nyílászárók cseréjére. Ez mind hozzájárul az ingatlan energiahatékonyságának fejlesztéséhez.

A pályázatra történő jelentkezésnek két feltétele van: a 10% saját tőkével való rendelkezés, valamint a maximum 20 év futamidő. A napelempalyazatok.hu oldalon nagyon sok mindent olvashatunk a napelemekről, arról, hogy mire kel odafigyelni a telepítéskor, tervezéskor, megrendeléskor. Nem igazán voltunk képben, hogy hogy is működik a dolog, úgyhogy nagyon jól jött, hogy az oldalon minden információt egyben megtaláltunk. Így most már megtudtuk, hogy miért annyira fontos, hogy a napelemek minőségi alkatrészekből álljanak és minőségi kivitelezéssel készüljenek. Hogyha olcsó, rosszul felszerelt napelem-rendszert vásárolunk, akkor a befektetésünknek jóformán semmi értelme nem volt, a napelemek így nem fognak ugyanolyan teljesítménnyel működni, mint az igazán profi gyártók termékei.

Mivel az adatok szerint Magyarországon évente 1800-2000 órányi napsütést élvezhetünk, így a kis országunk tökéletesen alkalmas a napelem-rendszerek alkalmazásához. Természetesen a tetőn (vagy egyéb felületen, mert nemcsak tetőkön alkalmazható a napelem) feltétlenül olyan pontokat kell keresni a moduloknak, ahova sosem vet árnyékot fa, épület vagy más tárgy. Az oldal számításai szerint ezeknek a paramétereknek köszönhetően egy év alatt akár 1250 kWh energiát is tudunk termelni a napelemek által egy 1 kWp teljesítményű rendszerrel. A megtermelt áram több, mint amennyit felhasználunk, és a maradékért pedig fizet a szolgáltató. Így a villanyszámla rövidesen könnyen kinullázható lesz. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy megbízható, precíz kivitelezőt válasszunk, a háta mögött egy tapasztalt, nagy szakmai tudással bíró céggel.

Hamar kiderült, hogy ez a cég milyen megbízható, mert minden igényünket pontosan felmérték és szinte minden pontot alaposan megvizsgáltak a tetőn. Így megtalálták a paneleknek a lehető legjobb helyet, úgyhogy semmi kétségünk nem volt afelől, hogy jól döntöttünk a napelemeket illetően. Ez a napelem rendszer pályázat nagyon jókor jött, különben egyáltalán nem biztos, hogy lett volna elég forrásunk ahhoz, hogy megrendeljük. Prémium minőségű napelem modulokat és invertert kaptunk, úgyhogy ezek magas teljesítményének köszönhetően a panzió minden szobáját kellő mennyiségű energiával tudjuk ellátni.