Amikor az ember elindul nyaralni, akkor gyakran órákat tölt a bepakolással, és háromszor végiggondolja, hogy „vajon kihagytam-e valamit?”. Mindig úgy érezzük, hogy valahol már itt van a nyelvünk hegyén, hogy mi az ami kell, és nagyon mérgesek vagyunk, amikor a szállásra érkezve rájövünk, mit hagytunk ki. Nekem azonban, be kell vallanom, bármennyit is gondolkodtam volna, nem jutott volna eszembe a Liqui Moly Marine motorolaj a hajómba.

Ez az eset még múlt nyáron történt, amikor a barátaimmal többször is lementünk a szabadságainkat felhasználni a horvát tengerpartra. Történetesen nekem volt egy kisebb, pár személyes motorcsónakom is a kikötőben, ami csak a nyári szezont várta, és nem is voltunk restek igénybe venni.

Mivel én viselem gondját, ezért minden ehhez szükséges eszköz a fedélzeten szokott lenni, és egyszer még a téli szezon során is lementem megnézni , hogy minden rendben van-e. A motorcsónakok ugyanis nagyon érzékenyek – azon kívül, hogy mindig tisztán is kell tartani őket, és a legnagyobb gondossággal kell minden munkálatot elvégezni, nehogy maradandó kárt okozzunk, a belsejükre is figyelni kell. A motor, és minden más mechanizmus, ami a sebességét biztosítani tudja a legkisebb változásra is érzékeny, és gondos karbantartást igényel.

Mivel mindig büszke voltam rá, ezért is ért sokként, amikor egyik alkalommal az indulás előtti ellenőrzésnél felvillant az alacsony motorolaj szintet jelző lámpa, és rájöttem, hogy a nyáron még nem foglalkoztam annak a cseréjével. Azonnal lerohantam a hajó belsejébe, hogy elővegyem a még Magyarországon vásárol Liqui Moly Marine hajó motorolajomat, viszont amint felkaptam a dobozát, megdöbbenve tapasztaltam, hogy üres – valamikor a legutóbbi újratöltésnél nem írtam fel magamnak, hogy vásárolnom kell!

Szégyelltem magam, miközben visszafele sétáltam a szállásra, hogy meg kell mondanom a barátaimnak, hogy egy ilyen butaság miatt kell lefújnunk a napi programot, legalább addig, amíg körbe nem járom a környéket, hogy találjak egy szervizt vagy olajboltot. Magyarországon ugyanezt a Liqui Moly olajat már egy megszokott helyről rendelem, ahol akár házhozszállítást is vállalnak, itt azonban nem élhetek ezzel a könnyebbséggel.

Szerencsére azonban előbb találkoztam a szállásadónkkal, aki látva szomorúságomat, megkérdezte, hogy mi a probléma. Mikor elmeséltem neki, hogy a napunknak lőttek a motorolajom hiánya miatt, megkérdezte milyen típust használok. Nem mertem reménykedni, mégis megmondtam neki, hogy általában Liqui Moly motorolajat töltök a hajómba, de persze bármilyen más vízi jármű olaj is megfelelhet – Motul vagy esetleg Casrtol. Ő azonban egy pillanatra eltűnt, majd egy dobot Liqui Moly Marine-nal a kezében tért vissza!

Nagyon megörültem ennek, és rengetegszer megköszöntem neki, de azért azt is megkérdeztem, hogy mégis miért tart ilyet, mikor a kis hotel, amit üzemeltet, nem is vízparti és nincs is saját kikötője. Ha autóba való motorolaj lenne náluk, azt megérteném, hisz a turisták gyakran indulnak el otthonról úgy, hogy nem ellenőrzik az olajszintet a kocsijukban, vagy nem figyelnek oda a motorjuk állapotára. Ő azonban elmondta, hogy Horvátországban ugyanez, bármilyen szállásnál, igaz a hajókra is. Az emberek nagyon gyakran elfelejtenek itt is tartalékról gondoskodni, és akkor én még a jobbik eset vagyok, mert feltűnt a hiány – a többiek csak felpörgetik a motorukat megfelelő kenőanyag nélkül, és olyan károkat okoznak benne, hogy jövő nyárra már az egész gépesítést le kell cserélniük benne!

Hogy ez nálam ne történjen meg, gyorsan betöltöttem az olajat a neki megfelelő helyre, és utána már szabadon élvezhettük a napot a barátaimmal. Este, mikor már amúgy se lettünk volna a vízen, megkerestem a legközelebbi motorolaj boltot, és megvettem a szállásadómnak ugyanazt a Liqui Moly márkát, hogy a következő emberen is tudjon segíteni.

Abban biztos vagyok, hogy idén nyáron is ugyanitt fogok szállást keresni – ilyen figyelmességet még nem igazán tapasztalt máskor szállásadótól, és akár könnyedén a legjobb nyaralásos tapasztalatomnak is hívhatnám!