Aki külföldre akar menni, hogy dolgozzon, annak mindenképp adnom kell egy jó tanácsot. Jól nézzek meg, hogy milyen lesz a szállása, ugyanis a rossz lakás képes rémálommá változtatni egy ilyen külföldi projektet. Sok olyan hely van, ahol úgy vállalhatunk munkát, hogy a fizetésünk mellé a munkáltató szállást és ellátást is ad, amit levon a bérünkből, vagy már eleve annyival kevesebb fizetést ajánl fel. Ezek előnye, hogy nem kell nekünk vesződni a megfelelő lakhely megkeresésével, és valószínűleg az ideiglenes otthonunk a munkahely közvetlen közelében lesz így a kényelem is garantált. Csakhogy ezek a szállók, nem mindig alkalmasak arra, hogy az ember egy két napnál tovább bírja bennük. Persze nem ez a jellemző, de így is könnyen belefuthatunk jó pár lepukkant lakásba, ahol elvárják tőlünk, hogy éljünk, amíg az adott munkahelyen dolgozunk. Ilyenkor aztán kereshetünk magunknak albérletet, és jobb esetben a munkaadónk hozzárakja a bérünkhöz azt a pénzt, amit a lakhatásunkra költött. Persze van, ahol ezt nem kapjuk meg. A macera mindenképp a döntés mellé jár, illetve sok esetben távolabb is kerülünk a munkahelytől, így még kényelmetlenségeket is vállalnunk kell. Ha pedig még a fizetésünket sem emelik meg, akkor anyagi veszteségünk is keletkezni fog. Persze az is egy lehetőség, hogy egyszerűen otthagyjuk a helyet és keresünk egy másik munkát. De ez megint egy nehéz döntés, hiszen végigszenvedtük az álláskeresés nehézségeit, interjúkat csináltunk, míg végül ráakadtunk a számunkra megfelelő állásra, amiről kiderül, hogy mégsem olyan jó. És akkor álljunk neki újra a procedúrának. De persze azért van más lehetőségünk is.

Aki például az ausztriai munkák után érdeklődik, annak tudnám ajánlani a Tiroli Álláskeresőt. Ez a csapat azzal foglalkozik, hogy német nyelvterületen lévő partnerekhez közvetít munkaerőt. Leginkább a vendéglátó iparban elhelyezkedni kívánóknak tudnak segíteni, de nekik jobb nem is kell, mint ez a cég, és szerintem nem is akad. Tény, hogy van olyan hely külföldön, ahol nem elvárás az idegen nyelv, a Tirolinál azonban elvárás, hogy alap szinten tudjunk németül kommunikálni. Ez azért fontos, mert a későbbiekben beérkező ajánlatokra nekünk kell majd válaszolnunk, és valószínűleg a munka során is szükségünk lesz a tudásra. Persze nem kell megijedni, nem nyelvvizsga szinten kell tudni a németet, és rengeteg segítséget is kapunk tőlük, hogy fel tudjunk készülni.

Aki átmegy a nyelvi rostán, annak készítenek egy profi önéletrajzot németül, valamint motivációs levelet. Emellett az egyéb papírjainkat, referenciáinkat is lefordítják. Így tökéletesen felvértezve indulhatunk harcba a legjobb helyért.

A cég egyébként annyira jól végzi a dolgát, hogy garanciát is vállal a sikerre. Ha nem találnak nekünk 2 hét alatt olyan munkát, ami az előzetes igényeinknek megfelel, és legalább 1000 eurót ad fizetésül, akkor visszaadják a pénzünket, amit a szolgáltatásért cserébe fizettünk. Persze ez szinte példátlan. A siker érdekében nekünk mindössze annyit kell tennünk, hogy követjük a tanácsaikat.

De térjünk vissza a szállásra. Persze náluk is előfordulhat, hogy olyan helyen lukadunk ki, amit már fentebb részleteztem. A szolgáltatásuk azonban tartalmazza, hogy ilyen esetben újra pályáztatnak minket és így díjmentesen kezdhetjük újra keresni az állásokat, bár erre a legtöbb esetben nincs szükség, ugyanis már elsőre is annyi ajánlat érkezik, hogy rengeteg B opció marad meg belőlük. A hangsúly azonban azon van, hogy nyugodtan válthatunk, ha valahol nem érezzük jól magunkat, ugyanis sem többletköltségünk nem lesz, sem plusz macerával nem kell számolnunk, és a folyamatokat sem kell, hogy előröl kezdenünk. A biztonság tehát adott. Nem is beszélve arról, hogy rengeteg tapasztalatuk van, így akár jó tanáccsal is el tudnak látni minket, hogy hol, mi várhat minket.

Én mindenki számára ezt a lehetőséget ajánlom, mivel gyakorlatilag végig fogják a kezünket, így biztonságos körülmények között válogathatunk a legjobb állások közül, minimális költségek mellett. Kell ennél jobb? Nem.